NDC wins 2 Design Awards from the Association of Licensed Architects

We are pleased to announce that Nicholas Design Collaborative won two 2015 Awards of Merit  from the Association of Licensed Architects for The Periscope House, and Case Study Houses 2111.  To see all of the award winners go to the ALA Website. Here is a brief recap of these projects.

CASE STUDY HOUSES 2111 - CaseStudyHouses2111.com

An unbuilt project with construction planned to begin in Spring 2016, this modernist enclave of 4 single family house based around a communal autocourt encourages interaction between residents

 Birdseye view of Case Study Houses 2111

Birdseye view of Case Study Houses 2111

 View from St. Johns Ave.

View from St. Johns Ave.

A new suburban-urban model located within 2 blocks of goods and services in downtown Highland Park, metra trains to downtown Chicago and K-12 schools, walking is possible for all activities.  Use of the automobile is an option, not a requirement.  Perforated masonry walls provide privacy as well as ventilation for private courtyards.

 Front Houses- Entry Court

Front Houses- Entry Court

Private courtyards for individual houses allow floor to ceiling glass and indoor-outdoor living. 

 Private Court - Rear Units

Private Court - Rear Units

 Auto Court at Front House

Auto Court at Front House

PERISCOPE HOUSE

Located in the Edgewater neighborhood of Chicago, iwe transformed this dilapidated 50's era house into a state of the art, 21st century, energy efficient courtyard home

 Street view

Street view

 Forecourt and Family Room

Forecourt and Family Room

The shell of the existing house and the surrounding garden walls were saved and a series of additions added.  By saving the existing house, we salvaged tons of materials that would have otherwise ended up in a landfill

 Living/Kitchen/Dining

Living/Kitchen/Dining

The restoration of existing spaces along with the insertion of new forms make for dynamic spaces.

 Rear view

Rear view

The use of commonly used low mainenance cement board cladding on the rear facade add a surprising splash of color to the experience.

 Garage from rear patio

Garage from rear patio

Because there was no basement in the existing house, we decided to add a 3 car garage with added mezzanine storage, which also proves privacy from the commercial alley and an extra party room if the owners want to park the fancy cars on the street for a bit.

 Master Bedroom

Master Bedroom

Master bedroom sits like a tree house above the street

Peter Nicholas - peter@nicholasdc.com