A 4,200 square foot plus basement, single family residence located adjacent to the campus of the University of Chicago for a U of C Professor and his family.  The existing buildings in the surrounding neighborhood were primarily built in the late 1800's-early 1900's.  The site in positioned between a block of 2 and 3 story stately brick homes and a limestone clad university building that is 4 stories tall.  There was much discussion of  whether to incorporate brick, limestone or perhaps stucco, which was the material of the original house on the site, into the project.  Ultimately, a combination of Limestone and stucco was selected and applied to emphasize separate volumes of the house and to break down the scale.  Exterior spaces are integrated with the interior spaces and provide useful exterior living opportunities, but also filter light into the interior through floor to ceiling glass doors and windows.  The house incorporates geothermal heating and cooling along with many other energy saving features.

 

Residential Architecture

Woodlawn

Type        

Single Family Residential

Status

Under Construction

Location

Chicago, IL

Project Team

Peter Nicholas -Principal designer
David Erven - Project Architect

Structural Engineering
Hutter-Trankina Engineering

MEP Engineering
SEEG -
Sustainable Energy Engineering Group

General Contractor
NCA Build, Ltd / CPC Construction Inc.

Renderings
Jacob Wahler