Located across the street for The Vic Theatre, a CTA train stop and a vital urban retail district, this project is a 54 unit, 6 story conversion of an existing apartment building into a condominium building.

The building exterior was repaired and renovated, but otherwise unchanged in character to maintain continuity with the neighborhood. Unit sizes are compact, averaging approximately 700 square feet per unit with 40 – 1 bedroom, 10 studio, and 4 – 2 bedroom units. Dropped ceilings were removed to reveal structural concrete ceilings and exposed spiral ductwork was added. Walls were removed or shortened wherever possible to create a more spacious, lofty feel to the units.

Bedrooms were given privacy through strategic placement of built “objects” containing functional elements that float in the room without impairing the flow of space.

Residential Architecture

Vic Lofts

Type 

Adaptive Reuse - Multi Family Residential

Status

Construction Completed 2005

Location

Chicago, Illinois

 

Project Team

Peter Nicholas, Erin Bahrke

MEP

Creative Systems & Associates

Developer

Joseph Freed and Associates